Avenue Montaigne

Something is happening behind the neoclassical façade at 50 avenue Montaigne. This complex of buildings has been the setting for exceptional stories. Today it is undergoing a transformation to take on a double challenge: re-creating cohesion in the diversity of volumes that have accumulated along the years, and increasing the quality of the working spaces it is made up of. Alternately body repair workshop, Lariboisière townhouse, and Vionnet ready-to-wear studio, Phillips head office and bank offices, 50 avenue Montaigne is an exceptional witness to economic and urban changes in the Parisian fabric. But for more than one and a half centuries, these changes of purpose have led to modifications, replacements and inconsistent architectural additions. Today the complex enters into a new era and provides employees who work there with a space geared to their contemporary needs: fluidity, serendipity, unobstructed horizons. This renovation is organised around the notion of agility and goes through several interventions. The gabled wall of the spherical building, avenue Montaigne side, is replaced with sculpted volumes in tiers, like hanging gardens. On the impasse d’Antin, two additional levels have been designed and extended to a large terrace on the R+4 level. The former central mineral courtyard gives way to an inviting tree-lined park. On the main façade, the fully glazed and green top floor gives the place its hieratic aspect. This elevation shows changes that are taking place on the very posh avenue Montaigne hidden away from view, a velvet revolution for a timeless address.

Avenue Montaigne

Program: Transformation of a prestigious and historical group of buildings
Area: 50 avenue Montaigne, Paris 8.
Area: 15 400 M2.
Certifications: HQE et BREEAM.
Delivery: Septembre 2019.
Team: Chelsfield, JLL, Bollinger+Grohmann, ALTO ingénierie, AE75, GROSS.MAX